Nieuws

donderdag 30 januari 2014
Pier en oceaan
Korzelig kwam ik boven water vanuit Pier en oceaan. Ik legde de beide delen van Oek de Jongs roman op het vloeiblad van mijn bureau en ging nadenken. Daarna herlas ik het slot.
donderdag 30 januari 2014
Smoezen
‘Hebt u uw bijbel bij u?’vraagt professor Willem van Asselt met een slim glimlachje. En ja, onder de vijfentwintig toehoorders zijn er zeker tien die de Verzamelde Gedichten van Gerrit Achterberg uit de tas tillen en bladzijde 922 opslaan.
donderdag 30 januari 2014
Erik en zijn vader
Erik uit de bieb gehaald. Zomaar van een tafel gepakt. Mocht zonder biebpasje, niemand die erop lette. Dus ook voor niet-biebleden, neem ik aan. Erik of het klein insectenboek uit 1940 van Godfried Bomans, nu de 57e druk als gratis boek.
donderdag 30 januari 2014
Een tint grijs
Het portret van mijn overgrootvader Jan heeft een lijst nodig. Er bestaat geen enkel portret van hem. Wel van zijn vrouw Saartje. Toen Jan en Saartje aan het einde van de negentiende eeuw nog samen waren, kregen ze aardappelen van de diaconie, dus een fotoportret kon er niet af.
donderdag 30 januari 2014
Een tint grijs
Het portret van mijn overgrootvader Jan heeft een lijst nodig. Er bestaat geen enkel portret van hem. Wel van zijn vrouw Saartje. Toen Jan en Saartje aan het einde van de negentiende eeuw nog samen waren, kregen ze aardappelen van de diaconie, dus een fotoportret kon er niet af.
vrijdag 18 oktober 2013
Ernst Lange
Op een zonnige middag lopen we de Deutscher
Soldatenfriedhof bij het Limburgse Ysselsteyn
op. Wat doen we hier in vredesnaam, tussen de
31.598 in Nederland gesneuvelde Duitsers?
vrijdag 18 oktober 2013
Tommy
Na mijn strandwandeling koop ik bij de boekhandelaar
van Katwijk aan Zee de vrijdagse
NRC. Op een bank aan de Boulevard peuter ik
de Boekenbijlage los uit de onzinnige ernst van
politiek en macht, en ik lees de recensie over de
nieuwe novelle van Tommy Wieringa, Een bui
van sneeuw.
vrijdag 18 oktober 2013
‘Zijn adem heelt gelijk een lied’
Gisteren werd de dichter Jaap Zijlstra tachtig jaar. Hij was tegen de veertig toen ik hem leerde kennen. Daarover straks.
maandag 8 juli 2013
Pommeren
Het lijkt net Drenthe. De naaldbossen worden onderbroken door heideveldjes en weilanden. Maar het is Pommeren in Polen. Onze touringcar zoeft kalmpjes over smalle geasfalteerde wegen.
maandag 8 juli 2013
Bij Bonhoeffer in Buchenwald
Buchenwald verbergt zijn gruwelijke vlakte vanmorgen in een dikke mist. Onze groep (op ND-Bonhoeffer-reis) stapt uit de bus en volgt, net buiten het kamp, de pijl op het bord ‘Dietrich-Bonhoeffer-Erinnerungsstätte’.
maandag 8 juli 2013
De boeken die voorbijgaan
Wandelend in het Amersfoortse Randenbroekerpark  zie ik Corrie Vroon naderen. Het park is op de schop, er zijn meer dan duizend bomen geveld. Corrie past momenteel wel een beetje in deze kaalslag.
maandag 8 juli 2013
Frits de Zwerver
In de hal van het Amsterdamse Verzetsmuseum, tegenover de ingang van Artis, hangen vier grote posters. Vier kindergezichten kijken je aan: Eva, Jan, Nelly en Henk.
zaterdag 1 juni 2013
Hangkatjes
Je wandelt over de Amsterdamse Middenweg en je kantelt de tijd zo’n eeuw terug. De wind fladdert langs je heen, een echte Middenwegwind, zou de moeder van Frits van Egters later zeggen in De Avonden van Reve.
zaterdag 1 juni 2013
Igor en Ivar
Boze schrijver tegen uitgever: ‘Bij een andere uitgever was dit al lang een bestseller geweest, wedden?’
Vriendin tegen sullig kijkende schrijver: ‘Weet je wat ik een fantáástisch boek vind? “Oorlog en vrede”. Waarom schrijf je niet eens zo iets?’
zaterdag 1 juni 2013
Beste mensen,
We zijn hier in Ermelo in een boekwinkel waar ik me thuis vol. De winkel van Heerco en Tine Walinga-Riemer. Echt een zaak om het ‘christelijke Boekenweekgeschenk’ te water te laten.
maandag 1 april 2013
Christus in Brabant
Op de derde dag van de Stille Week ontmoeten we Christus in Brabant, eerst in Waalwijk, daarna in Uden.
In Waalwijk bezoeken we in een oude schoenfabriekshal aan de Elzenweg het Leder- en Schoenenmuseum.
maandag 11 maart 2013
Persbericht
Harderwijk, maandag 11 maart 2013
Tiende Week van het Christelijke Boek van 13 t/m 23 maart

vrijdag 8 maart 2013
Een jurist in Indië
Toen ik negen jaar was, kwam er in ons dorp, in
onze kerk, een soldaat terug uit Indië. Op die
dag liep ik langs het huis, ik vertraagde mijn pas
en keek door het raam. Daar zat de hele familie,
en in de kring zag ik een grauwgroen uniform.
zaterdag 2 maart 2013
Nina
Vanmiddag staat Nina centraal. Maar voordat het zover is, krijgt ze een passend voorgerecht. We zitten met zo’n honderd Grunnegers samengepakt in de hal van het hardrode bakstenen gebouw van de Groninger Archieven. De voertaal is Gronings, en ik doe graag mee.
zaterdag 2 maart 2013
Buigen voor Oranje
Boven de rode stoelen van de grote zaal deint veel grijs. Dat was te verwachten. Nel Kars trekt met haar Oranjestukken vooral 70+’ers. Maar ik kom naast een uitzondering te zitten, een jongen van zestien, zeventien. Hij heeft de moed een avond in Baarn, in De Speeldoos, mee te zwemmen op de grijze golf.
zaterdag 2 maart 2013
Gouden tijden, zwarte bladzijden
Kees van Kooten zit, met grijze kuif en vooruitgeschoven onderlip, op de voorste rij. De schrijver van het Boekenweekgeschenk-2013. Naast hem, meer wit dan grijs, Nelleke Noordervliet, die het Boekenweekessay schreef, De leeuw en zijn hemd, overpeinzingen bij de geschiedenis van Nederland onder het Boekenweekmotto ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’.
vrijdag 11 januari 2013
Vlek en wonder
Bouwman Boeken De Bilt toont zijn drie B’s met trots. De boekenbranche lijdt ernstig aan e-bookeritis en internettiasis, maar dat zou je hier op het eerste gezicht niet zeggen, hoewel dit slechte weerbericht natuurlijk ook boven De Bilt hangt. Vanavond is het niet zichtbaar.
vrijdag 11 januari 2013
Dominees †
Hé, die ken ik, dacht ik toen ik in het laatste nummer van GKN een In Memoriam las over Jan Bosman, oud-predikant van Baarn. Ik zat naast hem toen de Nieuwe Bijbelvertaling in De Doelen in Rotterdam werd gepresenteerd. Hij was supervisor van die vertaling geweest. Koningin Beatrix las Genesis 1 voor en vergiste zich.
vrijdag 7 december 2012
Kerkhofje te Oosterbeek
Vooraan in de kleine hof staan onder hoge
bomen een baarhuisje en een vogelhuisje. Het
baarhuisje heeft een grappige puntgevel in
negentiende-eeuwse gotiek en is helemaal wit
geschilderd op de groene deur na. We drukken
de deurkruk omlaag, tevergeefs.
vrijdag 7 december 2012
De Pietersberg
We passeren de Bilderberg, we cirkelen over de Hemelse Berg, we zoeken De Pietersberg. Daar is de Pietersbergseweg al, en die gaat omhoog. We logeren in Oosterbeek en nu we hier toch zijn, willen we de plek zien waar vijftig, zestig jaar geleden het Liedboek voor de Kerken is ontstaan.
vrijdag 7 december 2012
Donkere kamer
‘De rode of de groene?’ vroeg de mevrouw achter de balie van mijn bieb. Naast haar lagen twee stapeltjes van de gratis roman De donkere kamer van Damocles door W.F. Hermans.
‘Groen is veel te vriendelijk voor dat boek,’ zei ik.
vrijdag 2 november 2012
De kerk
Sinds drie jaar ben ik, zonder benoemingsbrief, vast medewerker van twee kerkelijke bladen tegelijk: De Reformatie van de Vrijgemaakt Gereformeerden en Opbouw van de Nederlands Gereformeerden.

vrijdag 2 november 2012
Dreigbrief van Ellen
Zoekend in mijn rommella delf ik toevallig een familieadvertentie op, uit de NRC geknipt. Op 28 juni 2011 is Ellen Warmond overleden, dichteres, tachtig jaar oud. Bij haar naam krijg ik het altijd een beetje koud. Regels komen boven. ‘De dag een dreigbrief.’ ‘Sterren vallen doodsbleek uit hun banen’. Opeens zie ik mezelf weer op de drempel van haar kamer staan, veertig jaar geleden. Ze kijkt me vanachter haar bureau verstoord aan.
vrijdag 2 november 2012
Katelijne en Hans
Op onze huiskring zouden we de roman Dorsvloer vol confetti (2009) van Franca Treur bespreken. Ik kende het boek, ik vond het maar zozo, weer al die treurnis over een strenggelovige opvoeding.
woensdag 19 september 2012
Wittewierum
Gewandeld van Ten Post naar Wittewierum. Een kippenendje. Na een kwartier al naderen we de wierde die haar kerkje achter bomen verstopt houdt en die aan haar voet vijf, zes huisjes en een paar boerderijen verzameld heeft. Dit is heel Wittewierum-Centrum. Bij een van de huisjes staat een bord ‘Knaagdierenopvang Snuitje’. Een vrouw op het erf maakt een auto schoon en zegt ‘Moj’. ‘Moj’, groeten wij terug.
woensdag 19 september 2012
België – Nederland
Euro 2012 en de Spelen zijn voorbijgegaan, ook goeddeels aan mij. Wanneer geschreeuw bij de buren tot me doordrong, kon ik vermoeden dat een bal was tegengehouden door een stelsel van met netwerk bespannen palen of dat iemand ver in een zandbak was terechtgekomen. Ik zocht mijn toevlucht bij de bejaardenzender MAX die oude afleveringen van Derrick uitzond en bij Zomergasten en Kijken in de ziel.
donderdag 5 juli 2012
Vandaag een uitsmijter. Deze rubriek rust een paar zomermaanden uit. In september hopen we elkaar weer te ontmoeten bij nummer 601.
In de voorzomer verschijnt altijd het Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden, deze keer een terugblik op 2010/2011.
vrijdag 22 juni 2012
Jim Schilder, plat op de grond een roomblanke plek

Bij de bushalte zit al een mevrouw. Ze zegt: ‘U komt volgens mij ook uit de Bavo.’
Ik knik en vraag: ‘Hoe kent u Jim Schilder?’
‘Van de Nicolaas in Amsterdam,’ zegt ze. ‘Daar doe ik iets onder de mensen en daar kwam hij vaak binnenlopen. En u?’
vrijdag 22 juni 2012
Graham Greene
Het was de schuld van Bernlef dat ik me weer ging verdiepen in de romans van Graham Greene (1904-1991). Ik herlas Hersenschimmen van Bernlef en dat hakte er opnieuw in. Over een man van 72 die Alzheimer heeft. Over het verbrokkelen van een leven en van de taal van dit leven.
woensdag 13 juni 2012
Van oude mensen
Toen ik een jongen was en in Enschede woonde om onderwijzer te worden, liepen we op zondag altijd over de Lasondersingel naar de Noorderkerk. We passeerden vierkante herenhuizen met op elk een strak puntdak. In het stuk tussen Rijksmuseum Twente en de Bamshoeve zag ik in een van deze huizen elke zondagmorgen een man zitten.
woensdag 13 juni 2012
Barend
Vijf weken geleden overleed Barend Meijer, vermaard conservator van de Broederweg-bibliotheek in Kampen. Van 1961 tot 1966 woonden we in hetzelfde huis, Vloeddijk 56, een pension met een bonte verzameling mensen:
woensdag 13 juni 2012
Varken
Met twee blauwe stippen, een op de rechterslaap en een op de linkerslaap, kom ik terug in de Opnamezaal.
‘Je hebt twee blauwe stippen aan je kop,’ zegt mijn rechterbuurman.
woensdag 13 juni 2012
Gele handschoenen
De vertrouwde titel ligt weer in de boekhandel: De Tornado van B. Nijenhuis. De zesde druk (maar dat staat er niet in). Het verhaal is licht bewerkt: ‘doch’ werd ‘maar’, ‘thans’ werd ‘nu’, dat soort dingetjes. Achterin staat een inzichtgevend nawoord van Tjerk de Reus.
vrijdag 17 februari 2012
Appels
(Nadenkend over de jonge en de oude J.  Kamphuis en over de jonge en de oude Wim Berkelaar vond ik deze week onverwacht een verhaaltje terug dat ik 27 jaar geleden schreef en dat toen niet verder kwam dan een map. Hier is het alsnog.)
vrijdag 17 februari 2012
Ter Navolging
Nog nooit zijn we op Ter Navolging geweest. We plannen daar dus een daagje Haagje omheen, met een cadeaubon van Corrie voor een ontbijt in de Wiener Konditorie aan de Korte Poten, met Victory Boogie Woogie van Mondriaan (aankoopprijs 37 miljoen euro) in het Gemeentemuseum en met Panorama Mesdag.
vrijdag 17 februari 2012
Mulo
Mijn leraar Nederlands heet het boekje dat ik uit de koopjesbak van antiquariaat ‘Het Ezelsoor’ heb gevist. Zeventien schrijvers over de man of vrouw voor de klas die hun voor het eerst uit Het uur U voorlas of de naam van Kafka noemde, of die onder een opstel ‘lui geleuter’ en een 4 noteerde, waarna de schrijver zich ontwikkelde tot een algemeen geprezen stilist.
vrijdag 23 december 2011
Golgota met rente
Op de grens van zomer en najaar hebben we een stacaravan gehuurd in Drenthe. Het trekt nog net niet koud genoeg op door het linoleum van de vloer, de camping is nog net niet gesloten.
donderdag 22 december 2011
Treinlijntje
Mijn beste treinlijntje loopt tussen Sauwerd en Roodeschool. Ik reis daar zelfs het liefst zonder te lezen. De proloog van de lijn reken ik niet mee, want na Groningen-Centraal heb je uitzicht op de verlaten nicotineterreinen van Theodorus Niemeijer en bij Groningen-Noord op fantasieloze nieuwbouw.

donderdag 22 december 2011
Jacqueline
Het leek een kubus met een schuin oplopende basis. Het was een zaal. Ik stond op de bodem met vóór mij tachtig vrouwen en tien mannen. De vrouwen waren meest oudere dames in rok en hooggesloten bloes.
donderdag 22 december 2011
Van Raalte
De meisjes van Hotel De Zon kwamen langs met op hun dienblad gevulde reageerbuisjes van dik glas. Het was na het Van Raaltecongres in het landhuis Het Laer in Ommen. We namen zo’n buisje. Er zat iets groens in.
donderdag 22 december 2011
Boven in de Joris
Hemelvaart in de Sint-Joris. Met zes mensen tegelijk stijgen we op in de knarsende bouwlift. Boven staan al tien anderen te wachten. Meer dan een groepje van twintig mensen tegelijk mag er niet lopen op de tijdelijke werkvloer.
donderdag 22 december 2011
Door de Jordaan
Op de bank voor café Thijssen drinken we koffie met het zicht op good old Theo Thijssen. De schoolmeester der schoolmeesters en schepper van Kees de jongen zit daar aan de kop van de Lindengracht als standbeeld met hangsnor te kijken hoe zo’n jongen in de schoolbank schrijven kan.
donderdag 22 december 2011
Overgrootmoeder
Ik zoek mijn overgrootmoeder. Zodoende zit ik op mijn hurken onder een enorme Amerikaanse treurspar. Niemand ziet me hier. De takken van de boom rusten op de grond en overhuiven mij. Hier is in jaren geen mens geweest.
Overgrootmoeder 
Ik zoek mijn overgrootmoeder. Zodoende zit ik op mijn hurken onder een enorme Amerikaanse treurspar. Niemand ziet me hier. De takken van de boom rusten op de grond en overhuiven mij. Hier is in jaren geen mens geweest.
donderdag 22 december 2011
Zondag
Ik wilde er maar even tussenkomen met een versje. Midden in een discussie is het niet verkeerd een lied aan te heffen. Johann Gottfried Seume wist het al, begin negentiende eeuw:   ‘Wo man singet, lass dich ruhig nieder / böse Menschen haben keine Lieder.’
vrijdag 16 december 2011
Jetje en Peter

In Enschede keek ik in de lieve ogen van een jonge vrouw. Bruin haar had ze, halflang. Haar oren verscholen zich achter pijpenkrullen. In een schoonheidswedstrijd zou ze niet de eindronde gehaald hebben. Haar neus en ogen waren te groot en de stand van haar lippen was niet volmaakt.
vrijdag 16 december 2011
Record

Op de eerste etage van de boekwinkel stonden 35 blauwe stoeltjes. De zittingen glommen van verwachting. De tafels met boeken waren door het personeel dichter naar elkaar toe gerold, het waren van die lage tafels met wielen. Zo was er een plek ontstaan voor een lezing.
vrijdag 16 december 2011
Zaterdag, zondag

Het is zaterdag en ik lees in de bus de roman Zaterdag van Ian McEwan. Mijn vakantiezaterdag in Engeland verloopt geheel anders dan de dramatische vrije zaterdag van de neurochirurg Henry Perowne in de roman.
vrijdag 16 december 2011
Maarten ’t Hart en de vrijmaking

Ik heb me onmiddellijk aangemeld. De Oudkatholieke kerk van de Heilige Gregorius te Amersfoort heeft maar beperkte ruimte. Een tijd geleden was er een congres over ‘Oorlog en vrijmaking in Amersfoort en Utrecht.’
vrijdag 16 december 2011
Nog eens: Peerke

‘Je hebt het mis,’ mailde Jan Kuijk (oud-redacteur van Trouw) mij nadat hij mijn vorige Lettergreep, over Peerke en z’n kameraden, had gelezen. ‘Peerke speelt niet in Utrecht, maar in Amersfoort.
vrijdag 16 december 2011
Peerke

Vier zakken kleren en een zak schoenen. Ik reed ze naar een kerk in de buurt, waar ik onder de kansel mijn bergje toevoegde aan het alpenlandschap van stapels jassen, jurken, broeken. Voor Roemenië.
maandag 12 december 2011
Lijsterbes
De najaarsstorm had acht van de vijftien smalkronige acacia’s in onze straat scheefgelegd. Na een week zaagde Hendrik-Jan, de kortaangebonden fotograaf van nummer 24, de stam tussen  22 en 24 af en maakte een stapeltje haardhout.

maandag 12 december 2011
Naar de pomp
Steeds maar naar de pomp lopen zoeken en niet bij een echte pomp terechtkomen, dat overkwam deze zomer de redactie van deze krant. Na ieder artikel dacht ik: wacht maar tot september, dan heb ik een pomp voor jullie, dan heb ik zelfs twee pompen.

woensdag 6 juli 2011

Klaas Oebele-zoon

 

Soms is deze rubriek een kleine dodenakker. Ik zwaaide hier het laatste halfjaar al vier literatuurmensen na: Henk van Ulsen, Harry Mulisch, Willem Barnard, Jan J. Boer. En vandaag Klaas de Jong Ozn. Maar dat was toch een oud-staatssecretaris bij Den Uyl en Van Agt? Klopt. En voorzitter van School & Evangelie? Klopt ook. En rector in Goes en van het Farel in Amersfoort? Klopt allemaal. Maar tussendoor deed Klaas de Jong aan kunst. Hij speelde kerkorgel, hij dichtte, hij schreef verhalen, hij recenseerde in hetFriesch Dagblad. Overal met de toevoeging Ozn., zoon van Oebele. Als vader plantte hij het literaire gen over in die andere O: Oek de Jong.

zaterdag 12 maart 2011

In de week van 7 maart 2011 is verschenen:

Hans Werkman, Bitterzoete overvloed; de wereld van Willem de Mérode,

422 bladzijden, met 90 foto’s, € 24,90, uitg. Aspekt te Soesterberg.

zaterdag 12 maart 2011

Schuddeldouk van Jan J. Boer

Ik wist niet dat hij nog leefde, maar ik zag zijn vlinderdas dansen door de Martinikerk, ruim twee jaar geleden, bij de presentatie van de Grunneger Biebel. In de pauze ging ik op hem af: ‘Dokter Jan Boer?’

‘Joa, wizze,’ zei hij.

zaterdag 12 maart 2011

Tornado

Als zelfstandig ondernemer in de beroepengroep ‘auteurs’ sla ik mijn vleugels steeds wijder uit. Ik heb nu zelfs een bestelling geplaatst in het buitenland en daarbij kwam ik in aanraking met handelsbegrippen als eBay en PayPal, waarvan ik het bestaan niet vermoedde.

zaterdag 12 maart 2011

Naar Oosterlittens

In de intercity van Zwolle naar Leeuwarden verstopt zich een meisje achter haar lange blonde haar. De conducteur komt langs en ze kruipt te voorschijn. Ach, het is geen meisje, het is een vrouw van tegen de veertig. 
‘Bent u vanaf Rotterdam nog niet geknipt?’ vraagt de conducteur. ‘Nou nou.’

zaterdag 12 maart 2011

Deur dicht

De Kringloopauto belt: hij kan me niet vinden, hij staat in de Ansfridusstraat, maar waar is mijn huis? Ik leg het hem uit: in de straat ernaast, maar het is hier eenrichtingsverkeer, dus even omrijden.

vrijdag 14 januari 2011

Dinsdag 11 januari 2011

Uit de reisbijlage van het Nederlands Dagblad.

 

Kartelrand

Ballade van de Hurtigruten


Een winterreis langs de Noorse kust


*

 

 

maandag 10 januari 2011
Wie een jaar of dertig geleden in orthodox-christelijke kring over homoseksualiteit schreef, haalde er algauw een paar dichtregels van Willem de Mérode bij. Deze dichter werd in zijn pleidooi voor onthouding gezien als rolmodel voor een christen-homo.
maandag 10 januari 2011

De beuk van de zusters

Op de boog van de Monnikendam stonden twee mannen. De een had zijn handen in de zakken van zijn fraai gesneden overjas, de ander stond met zijn handen om een gebakdoos heen. Ik had even niets omhanden en voegde me bij hen. Samen keken we neer in de diepe achtertuin van het klooster van de Zusters van Onze Lieve Vrouw.
‘Is hij al weg?’ vroeg ik.

vrijdag 24 december 2010

Het krijtje en het warrig bos haar

Jan Alberts zit na te denken over het gedicht dat ik hem heb gebracht, een gedicht uit 1970 van zijn oude vriend Lode Bisschop. Hij vond de gedichten van Lode maar zozo, maar toen Lode hem dit gedicht voorlas, begon hij te huilen, ook omdat Lode zelf het niet droog kon houden.

donderdag 23 december 2010
De klop op de deur
24 september, Heritage Day in Zuid-Afrika. Aan het hek van het huis van de kerk hangt een poster: ieder is welkom om te eten, te praten en heritage te vieren. Heritage is het culturele erfgoed van de familie, de stam, het volk. Vandaag zullen de mannen komen met een dans en de vrouwen met hun traditionele kost. Onder het rieten dak van de open binnenplaats ruik ik hutspot, onze eigen voorouderlijke kost sinds 3 oktober 1574. Maar ik hoor ook van rupsen en kippentenen die elders gaargestoofd worden.  
vrijdag 3 december 2010
Oude man
Zondag bij het Avondmaal zongen we Liedboek 446: ‘O Jezus, hoe vertrouwd en goed / klinkt mij uw naam in ’t oor.’ Toen moest ik denken aan Willem Barnard, die dit lied van John Newton vertaalde. We zongen het namelijk ook op 13 november 2009 in de Nicolaikerk in Utrecht, bij de presentatie van Barnards Dagboeken 1945-2005.
vrijdag 3 december 2010
De doodkist
De vorige week was van Harry Mulisch. Voor mij begon zijn dood eigenlijk al twee jaar geleden. Toen vroeg de letterenredacteur van deze krant mij of ik een In Memoriam Harry Mulisch wilde schrijven. Hij was nog springlevend, maar wel boven de tachtig en hij had geen maag meer, dus.
maandag 1 november 2010

De tweelingbroer van de Vesuvius

Knarsend verschuiven de panelen. Een generatie sterft. De Herenclub is de verdwijning nabij. Kik Zeiler heeft ze in 1985 geschilderd: de club van dertien heren, borrelend voordat hun wekelijkse maandagavonddiner begint. Een avondmaal. In het midden Harry Mulisch, zijn handen betogend gespreid boven witte wijn en smeulende pijp.

maandag 1 november 2010

De voeten van Hannah

Hannah heeft twee smalle bruine voeten en een mager bruin hoofd. Daartussen ligt onder een laken met groene figuren haar lichaam vol pijn en afbraak. Haar voeten liggen net buiten het laken doodstil tegen elkaar. Haar voetzolen zijn roze. Er is zesendertig jaar lang op gelopen. Min enkele maanden, want Hannah ligt in haar laatste fase te bed.

maandag 1 november 2010

Hans Werkman en Willem Jan Otten op de VPRO op radio 6 in De Avonden, met een interview over hun bloemlezing De gedroomde zoon uit de gedichten van Willem de Mérode.

maandag 1 november 2010

Het boek is uit, Het lichaam van Clara. Vanaf het achterplat kijkt Jan Siebelink mij droefgeestig aan. Met andere ogen kun je ook niet kijken na het schrijven en na het lezen van zo’n roman. Een verhaal over pijn die pijn oproept, over paniek die toegedekt wordt met bloed, over een wereld van conflict die bijna niet beschreven kan worden: ‘die van het ondraaglijke verdriet’.

dinsdag 19 oktober 2010

Prinsengracht 1101

Op Goede Vrijdag 1966 beklom ik in Amsterdam de treden van de blauwstenen stoep van Prinsengracht 1101. Op het naambord stond ‘Dr. P.J. Meertens’. Ik schelde aan. Een grijze heer met dunne lippen en een gereserveerde blik deed open, stak zijn hand uit en zei: ‘Komt u binnen. Meertens is mijn naam.’ Hij wees me een stoel in zijn grote woonkamer met wanden van boeken. Op tafel lag een uiterst ordelijk stapeltje overdrukken van een artikel door Dr. P.J. Meertens.

dinsdag 19 oktober 2010

Glasvezel

De mannen komen eraan. De Glashartaansluitkrant meldt het huis aan huis. Wij worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Met een palingdikke oranje kabel een meter onder de grond kunnen wij in de toekomst beter telefoneren, internetten, televisie kijken en aan zorg, educatie, beveiliging en gaming doen. Volgens de Glashartaansluitkrant.

vrijdag 17 september 2010

KokKampen


Alweer Kampen, ik kan het ook niet helpen. Het is Kok z’n schuld. De vorige keer ging het over de Kamper Almanak en de Kampenaren Ida Gerhardt en Henk van Ulsen. Deze keer is het al even nostalgisch. Want Kok verdwijnt na 116 jaar uit Kampen.

vrijdag 3 september 2010
Henk van Ulsen
De stembanden van Henk van Ulsen bestaan al een jaar niet meer, maar van hun productie is wel iets bewaard. ‘Mijn stem,’ zei Henk van Ulsen een week voor zijn dood, ‘dat is mijn instrument, dat is nog goed, ik moet het gebruiken.’ Hij was toen bezig een reeks gedichten van Ida Gerhardt in te spreken, en ook de psalmvertaling van Gerhardt en Van der Zeyde. Na psalm 47 was het voorbij.
donderdag 2 september 2010

Vrijdag 27 augustus verscheen de bloemlezing DE GEDROOMDE ZOON, met honderd gedichten van WILLEM DE MERODE, gekozen door Willem Jan Otten en Hans Werkman.

 

Te lang al was er geen poëzie van Willem de Mérode meer in de handel.
Met de 100 gedichten van de bloemlezing De gedroomde zoon hebben Willem Jan Otten en Hans Werkman nu het omvangrijke werk van deze dichter samengevat.

vrijdag 2 juli 2010
Kvernes
Mijn kleine tuin van gras ligt in de hitte geel te worden. Een goed moment om in gedachten terug te keren naar de sneeuw van Kvernes, een half jaar geleden, midden in de winter aan een fjord in Noorwegen. Diep onder die sneeuw lag groen gras. Dat wist ik, want al op een van de eerste dagen van onze Noorse reis stak Egbert Pijfers, onze travellor director van de Hurtigruten, mij een fraai bibliofiel boekje toe, nummer 12 van de 99.
vrijdag 18 juni 2010

Het veldje

 

De wind waait een vleug zand om ons hoofd. Korrels prikken in mijn oorschelp. Het stuift over het trap- en hondenveldje. We hebben dit oord bereikt langs de Straat van de Buffel, de Straat van de Luipaard, de Straat van de Giraffe, en nu zijn we in de straat van de Eland. Op het veldje staat een kleine bank met verbleekte flarden van vogelpoep. Het is doodstil. De paar rode huizen in de verte laten niemand in en niemand uit. Vanuit een kleine spits boven de daken valt een klokslag van een half uur en daarna is het nog stiller.

zaterdag 5 juni 2010

Tsjip

Er staat een dwars boek in mijn kast. Ik bedoel: dat boek staat dwars. Het is van Willem Elsschot en het heet Verzameld Werk. Een fraai gefabriceerd boek is het, blauwe band, goud stofomslag, rood leeslint, in een lichtbeige cassette met eenvoudige illustraties die bij de schrijver passen.
vrijdag 21 mei 2010
Zeerijp (1)
We zijn op Hogelandtocht. Onze bus schommelt over de smalle wegen van ’t Zandt in de richting van Zeerijp. Ik beheer de microfoon en vlecht er even een stukje familieverhaal tussendoor. Mijn moeder, die van 1905 was, liep hier dagelijks naar school, ‘van Riep noar ’t Zaandt, wèèg ging veur mie oet.’ Oom Jokkob ving kikkers voor haar in een droge sloot.Terhornseweg.
woensdag 5 mei 2010

12 februari is al weer een tijd geleden.

Maar nu op bevrijdingsdag lijkt het er op dat er weer wat gaat gebeuren op deze site.

donderdag 11 februari 2010

Op deze wijze wil ik u feliciteren met uw 71e verjaardag.
Zoals u ziet is de lang verwachte site nu een feit.

Binnenkort neem ik contact met u op.
Voor nu eerst een heel fijne verjaardag gewenst.

woensdag 10 februari 2010

Als dichter debuteerde Hans Werkman in 1984 met de bundel Duizend bunder nieuwe klei
Mijn eerste kennismaking met het werk van Hans Werkman.


Albert

Hieronder het titelgedicht.

dinsdag 9 februari 2010
In 2007 ging ik op zoek naar informatie over de boeken van Hans Werkman en vond maar weinig. Omdat ik geen persoonlijke website kon vinden besloot ik in overleg met de schrijver en een webdesigner één te maken.