Bibliografie

Vloeken in de moderne literatuur

Categorie: Boeken
Subcategorie: Literatuurbeschouwing

Uitgever: Buijten & Schipperheijn
Jaar: 1986
ISBN: 90.6064.582.0

De moderne literatuur kent meer boeken met dan zonder vloeken. De namen van God en Jezus Christus worden menigmaal zwart op wit gezet terwijl de schrijver toch alleen maar ‘hé’ of ‘oei’ bedoelt. ‘Net als Au en Ach leeft hij in onze monden voort,’ zegt Hugo Brandt Corstius in een van zijn boeken. Zo is het. Moet het ook zo? En wat te denken van schrijvers die met een vloekwoord vragen om door God verdoemd te worden? Menen ze dat?

 

Hans Werkman gaat op deze en andere vragen in. Vele auteurs passeren daarbij de revue, zoals Annie M.G. Schmidt, Gerard Reve, Marga Minco, Jan Siebelink, Leo Vroman, Gerrit Achterberg, Jan Wolkers.

Hij vroeg bovendien de mening van schrijvers als Maarten ’t Hart, Tom Pauka en Jaap Zijlstra. Ook zij komen in dit boekje aan het woord over ‘vloeken in de moderne literatuur’.

 

Hans Werkman (geb. 1939) is leraar Nederlands en literatuurcriticus bij het Nederlands Dagblad. Hij schreef een dertigtal boeken, waaronder de gedichtenbundels Duizend bunder nieuwe klei (1984) en De Appelweg (1985) en de literatuurbeschouwingen Een calvinist leest Maarten ’t Hart (1982), Aangekruist – boekbesprekingen van Biesheuvel tot Wolkers (1982), De wereld van Willem de Mérode (1983), Schrijven en geloven – interviews met Maarten Biesheuvel, Nel Benschop, Maarten t’Hart, Roel Houwink, Martin Ros e.a. (1985) en Boekopener – boekbesprekingen over De Val, De Aanslag, De Ortolaan, enz. (1985)

 

Overig:
2e druk 1986