Bibliografie

Nog één keer door die hoge gang

De honderd mooiste schoolgedichten uit de Nederlandse literatuur

Categorie: Boeken
Subcategorie: Poëziebloemlezingen

Uitgever: Prometheus
Jaar: 2000
ISBN: 90.5333.950.7

Is de leraar ‘het lijdend voorwerp van zijn lessen’? Of geeft de juf ‘straks heel de klas de borst’? De puber en zijn lerares, de meester en het meisje achter in de klas – hoe zien ze elkaar, hoe gaan ze met elkaar om, hoe beïnvloeden ze elkaar?

Dit is de eerste poëziebloemlezing die een bijna volledig beeld van de school geeft in honderd Nederlandstalige gedichten uit de twintigste eeuw.

Nog één keer door die hoge gang begint in de kleuterklas en eindigt met het eindexamen.
Tijdens de lange reis komen alle aspecten van de school aan de orde: de omgang met vrienden en vriendinnen, het plezier en het grote verdriet, het gezag van de onderwijzer, juffen, leraren en leraressen en het gebrek daaraan. De groei van kind naar volwassene en alles wat daarbij hoort, komt vanzelfsprekend ook in deze bloemlezing aan de orde.
De juf en de leraar gaan een mensenleven mee. De leerlingen ook. Veel verder dan de ‘uitreiking van de diplama’s’ (Willem Wilmink) reikt de school:

 

Nu slaat voor ’t laatst de grote schooldeur dicht,

en kijk, daar gaan ze: blij en doelgericht

een toekomst met veel heimwee tegemoet. 

 

Hans Werkman (1939) werkte veertig jaar als leraar. Hij publiceerde onder meer De Appelweg (poëzie, 1985), Kees & Co (literatuurkritieken, 1994) en Het hondje van Sollie (roman, 1999)