Bibliografie

Kroniek van meester Keuning

het leven van de vader van Willem de Mérode

Categorie: Boeken
Subcategorie: Literatuurbeschouwing

Uitgever: De Vuurbaak
Jaar: 1982
ISBN: 90 6015 495 9
Omschrijving: met Ineke Zuiderweg

Een jonge Friese schoolmeester trekt in de 19e eeuw naar Nijverdal, naar Nieuwe Pekela, naar Spijk. In het begin van de 20e eeuw verlaat hij de school en verdient met zijn pen de kost. Dit is in het kort het leven van meester Jan Keuning (1850-1926).

In het Friese Ee maakte hij aan den lijve de schoolstijd mee. In Nijverdal wijdde zijn schoonvader Wormser hem in de wereld van het Réveil met zijn sociale bewogenheid. In het Groningse Spijk raakte Jan Keuning betrokken bij de sociale strijd tussen de rijke boeren en de arme arbeiders. Toen al richtte hij het blad “De Keuvelaar”op, dat van 1893 tot 1924 de christelijke arbeider wilde onderwijzen en mondig maken. Jan Keuning bleef dus “meester Keuning”, ook toen hij vanaf 1902 als journalist in Groningen woonde. Daar schreef hij bovendien tientallen samenspraken en romans, zoals “De paardekoper van Helpman” en “Frans Schreur van Loppersum”.

Ook zijn zoons zochten het in de boeken: Pieter werd uitgever in Baarn (Bosch & Keuning), Carel werd uitgever in Wageningen (Zomer & Keuning) en Willem, de bekendste, werd de dichter Willem de Mérode.

In “Kroniek van meester Keuning: vertelt Hans Werkman aan de hand van vele oude archiefstukken het boeiende verhaal van meester Keuning, de vader van Willem de Mérode. Ineke Zuiderweg heeft aan dit boek een hoofdstuk over “De Keuvelaar” bijgedragen.

 

Hans Werkman (1939) is leraar Nederlands en freelance-auteur. Hij schreef o.a. “Het hart op tafel” (over hartchirurgie 1979), “Een calvinist leest Maarten ’t Hart” (1982), “Aangekruist” (boekbesprekingen 1982) en “De wereld van Willem de Mérode” (1983) en verzorgde heruitgaven van Willem de Mérodes gedichten.