Bibliografie

Het leven van Willem de Mérode

Categorie: Boeken
Subcategorie: Literatuurbeschouwing

Uitgever: Buijten & Schipperheijn
Jaar: 1971
ISBN: 90.6064.230.9

Met deze levensbeschrijving presenteert Hans Werkman een werk dat door de Raad voor de Kunst gunstig beoordeeld werd, en dat verschijnen kon door steun van het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk. Zijn affiniteit tot de dichter maakt nergens inbreuk op de waarheidstrouw die een biograaf in de eerste plaats moet bezitten.

Hans Werkman, die eerder verscheidene artikelen over De Mérode publiceerde, en die samen met Dr. Gerrit Borgers en Drs. Gerrit Kamphuis ook een Schrijverprentenboek over De Mérode samenstelde, werd in het sterfjaar van de dichter, in 1939, geboren te Uithuizermeeden, waar Willem Eduard Keuning 17 jaar lang voor de klas stond.
Hij is leraar Nederlands aan de Baudartiuscollege te Zutphen, dicht bij Eerbeek, waar de Mérode de laatste 14 jaar van zijn leven woonde.

Hieruit blijkt al dat de auteur goede onderzoekingsmogelijkheden had in de beide dorpen. Daarnaast onderzocht hij vele archieven, o.a. in Nijverdal, Oude en Nieuwe Pekela, Spijk, Den Haag, Haamstede en Deventer.

Een belangrijke bron voor de biografie waren verder de vele honderden brieven van De Mérode; voor zover ze bewaard waren gebleven zijn ze alle onderzocht, o.a. die aan Jan Greshoff, J. Rispens, Jaap Romijn, K. Heeroma, de paters Jos van Wely en Wouter Lutkie.

Voor tientallen interviews reisde de auteur stad en land af. Hij sprak met familieleden, vrienden, oud-leerlingen en mededichters van De Mérode: R. Kuitert, dr. A. Mankes-Zernike, P. J. Risseeuw, prof. Dr. B. de Goede, prof. Dr. K. Heeroma, Wilma Vermaat, IJ, Jacobs e.a.