Bibliografie

Het hart op tafel

Ervaringen en feiten rondom hartoperaties

Categorie: Boeken
Subcategorie: Over hartchirurgie

Uitgever: Kok
Jaar: 1979
ISBN: 90.242.0501.8
Omschrijving: M.M.V. Prof. Dr. P.J. Kuijpers hartchirurg

“U moet een hartoperatie ondergaan.” Dat hoorde de auteur enkele jaren geleden zijn arts zeggen. En hij werd geopereerd, in Houston (USA). Hetzelfde vonnis hoorden tienduizenden andere Nederlanders de afgelopen jaren tegen zich vellen. De hartlucht brug werkt volop en de frequentie van de operaties wordt nog steeds groter. Ook in Nederland zelf zullen meer faciliteiten voor openhartoperaties worden beschikbaar gesteld.

Wat voelt en denkt zo’n hartpatiënt? Waar ziet hij tegen op? En wat gebeurt er tijdens de operatie met hem?

 

Hans Werkman, die het zelf allemaal onderging, zette zijn ervaringen en gevoelens op papier en kreeg van Prof. Dr. Kuijpers te Nijmegen deskundige medewerking waar het ging om medisch-technische zaken. Zo ontstond een betrouwbaar en leesbaar verslag over hartpatiënten en hun operaties, dat door de persoonlijke betrokkenheid van de auteur de spanning van een roman meekreeg.

 

Wie zelf al eens een hartoperatie ondeging, zal dit allemaal nog eens willen lezen om zichzelf te herkennen. De mensen rond de patiënten zullen nieuwsgierig zijn naar de ervaringen en het, zij het van een afstand, willen meemaken in de woorden van de auteur. En zij, die er nog een vóór staan, zijn gebaat bij het wegnemen van een stuk onzekerheid.

 

De schrijver is leraar Nederlands en publiceerde literaire essays en kinderboeken.