Bibliografie

Gerommel van Büch tot Bommel

Categorie: Boeken
Subcategorie: Literatuurbeschouwing

Uitgever: Kok
Jaar: 1989
ISBN: 90.242.4376.9

In ‘Gerommel van Büch tot Bommel’ geeft Hans Werkman een doorsnee van zijn omgang met literatuur tussen 1984 en 1988. Vooraan staat zijn scherpe discussie met Boudewijn Büch over de dichter Willem de Mérode. Achteraan komt een speelse commentaar commentaar op het huwelijk van de heer O.B. Bommel en mej. A. Doddel.
Daar tussenin: discussies met T. van Deel en over Hugo Brandt Corstius, literatuurbeoordelingen over Eva Gerlach, Lenze L. Bouwers, J.W. Schulte Nordholt, Maarten ’t Hart, Oek de Jong e.a., een beschouwing over het bestaansrecht van de christelijke literatuur, een persoonlijke visie op de eerste vijf jaren van het literair tijdschrift ‘woordwerk’, een artikel over een gereformeerd bidprentje, een enkel interview.
’Gerommel van Büch tot Bommel’ opent met een introductie in de vorm van een interview dat Frits Abrahams met Hans Werkman voor Vrij Nederland.

 

Hans Werkman (1939) is part-time leraar Nederlands, literatuurmedewerker van het Nederlands Dagblad en redacteur van Woordwerk. Hij schreef ruim 30 boeken, waaronder ‘Een calvinist leest Maarten ’t Hart’ (1982), ‘De wereld van Willem de Mérode’ (1983), ‘Duizend bunder nieuwe klei’ (gedichten 1984), De klokkepaardjes (roman 1987). In 1987 verschenen de door hem samengestelde ‘Verzamelde gedichten van De Mérode.