Bibliografie

De Merode en de jongens

Biografische fragmenten

Categorie: Boeken
Subcategorie: Literatuurbeschouwing

Uitgever: De Prom
Jaar: 1991
ISBN: 90.6801.287.8

Willem de Mérode (1887-1939) droeg 95 gedichten op aan Reind, Simon, Henry, Jan, Arie, Hans, Dick, Jaap, Jopie, Okke, Guus of Bram. Deze gedichten hebben daardoor een belangrijk biografisch aspect. In de eerste helft van dit boek gaat Hans Werkman na welke rol deze jongens speelden in De Mérodes leven en gedichten. Een aantal van hen leverde eigen getuigenissen. Ook het boek OKKE, waarvan maar één exemplaar bestaat, wordt geanalyseerd.

De andere hoofdstukken sluiten hierbij aan. Ze gaan over degenen die zich in De Mérodes gevangenisjaar 1924 bemoeiden met de uitgave van het knapenminnaarsboek Ganymedes, over een onlangs ontdekt gevangenisdocument, over De Mérodes biechtmoeder Wilma, en meer. In dit boek – een aanvulling van en een vervolg op de in 1983 verschenen biografie van De Mérode – zijn vele nieuwe gegevens uit eerder onbekende briefwisselingen en andere documenten verwerkt.

Het geeft ook een aanvulling op de Mérodes Verzamelde gedichten. Er komen 46 onbekende gedichten aan de orde, waarvan 30 in hun geheel geciteerd worden.

 

Hans Werkman (1939) publiceerde in 1983 de biografie De Wereld van Willem de Mérode, waarvoor hij de Henriëtte Beaufort-prijs kreeg. In 1987 verscheen de door hem verzorgde uitgave Verzamelde Gedichten van de Mérode. Verder annoteerde hij o.m. diens Chinese Gedichten (1980). Hij schrijft literatuurkritieken in het Nederlands Dagblad, is redacteur van het literair tijdschrift Woordwerk en publiceerde ook gedichten- en verhalenbundels.